Frage: Wärmebehandlung 1.2767 (Böhler K600)

  • Hi Leute


    Aktuell spiele ich mit dem Gedanken mir ein Hausmesser aus 1.2767 zuzulegen. Die Datenblätter die ich zu dem Thema gefunden habe sind hier verlinkt:



    http://www.doerrenberg.de/uplo…x1downloads/1.2767_de.pdf
    http://www.praeziflachstahl.de…s/3/Download/WERKS_10.PDF
    http://www.ficona.de/12767.pdf
    http://www.lucefin.com/wp-cont…6745nicrmo16inglese25.pdf
    http://www.premium-stahl.de/im…/datenblaetter/1.2767.pdf
    http://www.bohler-edelstahl.com/files/K600DE.pdf



    Ich habe versucht mich mit der Wärmebehandlung zu befassen und bin dabei zu folgendem gekommen:



    Heat treatment K600 (26.05.2013)


    - Smithing:
    Forming the main shape


    - normalizing (4 cycles):
    a) at 750°C, hold time 5 min, cool down slowly
    b) at 750°C, hold time 5 min, cool down slowly
    c) at 750°C, hold time 5 min, cool down slowly
    d) at 750°C, hold time 5 min, cool down slowly


    - sharp Normalizing (3 cycles):
    a) At 800°C, hold time 1 minute, quench in warm oil (about 40°C)
    b) At 800°C, hold time 1 minute, quench in warm oil (about 40°C)
    c) At 800°C, hold time 1 minute, quench in warm oil (about 40°C)


    - Annealing:
    a) at 660 °C letting it cool down *very* slowly to 600°C in the oven (~4h)
    b) then let it cool down at room temperature


    - Polishing/Grinding:
    Removing scale and the first grind to give the form to the blade and tang


    - Stress reduction:
    a) heat slowly to 640°C temperature
    b) hold for 3 hours, letting it slowly cool down to room temp


    - Hardening:
    a) heat to 450°C, hold time 5 minutes
    b) heat to 650°C, hold time 5 minutes
    c) heat to 840°C, hold time 10 minutes, quench in warm oil (about 40°C)


    - deep cooling (as soon as possible after quench):
    1) crushed ice cubes from freezer, salt and pure alcohol (~ -20°C)
    2) quench blade, hold time about 10 minutes


    - grain material test:
    breaking the test pieces of steel in a vice and checking the grain structure


    - Tempering (as soon as possible after deep cooling):
    1) at 200°C for 2 hours (1st cycle)
    2) quench in water immediately
    3) at 200°C for 2 hours (2nd cycle)
    4) quench in water immediately
    5) at 200°C for 2 hours (3rd cycle)
    6) quench in water immediately


    - Stress relieving (as soon as possible after last temper):
    1) at 170°C for 2 hours (3rd cycle)
    2) let it cool at room temperature


    - final shaping and sharpening on wet grinder
    Full height Convex edge


    I think it should result in something like 56 HRc after heat treat.



    Die Frage:
    ------------


    Ist dies so korrekt, oder liege ich da völlig falsch ?
    Bin um Feedback und Tips zur Verbesserung sehr verbunden.


    Danke schön.


    Mit freundlichen Grüßen,


    Mein-cleveres-ich

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  • wenn Du die entsprechende Einrichtung hast um eine solche Wärmebehandlung durchzuführen spricht nichts dagegen, diesen Stahl gerade mal eben so in einem Feuerchen zu härten verspricht keinen allzu großen Erfolg. Dageen sprechen schon die langen Haltezeiten, in einem offenen Feuer wird er dann entkohlen.
    Die Frage die sich mir stellt ist wieso man einen so umständlich zu härtenden Stahl für ein Haumesser benutzt, wenn es nur darum geht 55 hrc zu erreichen, dann reicht auch allemal C 60, vor allem kann man den problemlos härten ohne große Verrenkungen zu machen, selbst ein C 45 wäre noch denkbar.
    Viele Grüße
    Roman

    panta rhei

  • *pooof*


    da platze gerade der Balon eines Theoretikers. Roman hat natürlich vollkommen recht.
    Danke für den Input. :)

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