Forever SC-16WB ceramic knife

  • although nobody is answering I'm quite sure a lot of guys are reading. So am I. I Just do not have any experience with ceramic knives nor the sharpening skill and equipment you do, thus I'll keep soaking up the knowledge your provide


    thanks!

  • Danke für dein Beitrag Trabireiter :thumbup:

    Möglich gibt es kein Beitragen von andere Forum Mitglieder in diesen Thread weil sie denken sie müssen für mir Englisch schreiben, aber ich kann einfaches Deutsch lesen und auch ein bisschen schreiben.
    Nur wenn Ihr unter einander Deutsch schreibt wird es schnell zu schwierig, aber dann gibt es immer noch Google Translate.


    Wenn jemand Fragen oder Bemerkungen hat höre ich es gerne, :)

  • Before i completely finished the edge to 15 micron i decided to use it just once, cutting up a box of mushrooms, some bell peppers, and some onions on my end grain wooden cutting board.
    The 3 pics below show the result: not only microchips, but larger sections of the apex measuring several millimeters have completely broken off.
    I think it's safe to say that a 15 micron edge finish is a bit too coarse for this ceramic material.


  • First resharpened the old edge with a Paper Wheel coated with 15 micron diamond compound to get rid of the damaged sections in the apex, then refined it just one step with a second Paper Wheel coated with 6 micron diamond compound.
    The new apex can whittle a chest hair towards the hair root (this is noticeably easier than towards the point of the hair), and it also has a little more bite.
    Will see how this edge finish holds up in our kitchen, as the knife is already in use again:


Jetzt mitmachen!

Sie haben noch kein Benutzerkonto auf unserer Seite? Registrieren Sie sich kostenlos und nehmen Sie an unserer Community teil!